Denne engelske type orangemarmelade er en bitter, men meget kraftigt smagende, marmelade som min mor Ingergrethe lavede, i alle de år jeg kan huske. Begge mine forældre ville sidde i timevis og skære citrusfrugterne papirtyndt. “Jo tyndere du skærer den des bedre bliver marmeladen” blev der altid sagt. Marmeladen tager 3 dage at lave, men den er slidt værd. Den kan uden problemer holde sig et år, med mindre den bliver spist op før tiden.
Frugtsammensætningen kan ændres efter ønske:
Orangemarmelade: Blodappelsiner:Pomerans 2:1 samt et par citroner
Bergamottemarmelade: Bergamotter:Blodappelsiner 1:1
Citrusmarmelade: 70% Blodappelsiner, 20% Citroner og 10% grapefrugt
Alle dele af citrusfrugten bruges, sågar kernerne hvorfra pektinen udtrækkes til at tykne marmeladen. Grundet den meget store mængde pesticider, der sprøjtes på almindelige citrusfrugter, bør der anvendes økologiske frugt,
Dag 1:
Frugten vaskes og skæres i meget tynde skiver. (Jo mere tid du anvender des lækrere bliver marmeladen).
Alle kerner fra citrusfrugterne samles i en skål og overhældes med kogende vand. Stilles til dag 2.
Frugten vejes og overhældes med 1,5l koldt vand per 1kg frugt.
Dag 2:
Frugt og vand koges i 2 timer ved svag varme i en rustfri eller emaljeret gryde, da marmeladen eller får smag af metallet. Kernerne og vandet du hældte over i går, koges med i marmeladen. Kernerne lægges dog i en sigte af rustfrit stål. Koges uden låg. Efter kogningen lægges kernerne i skålen igen og overhældes igen med kogende vand.
Dag 3:
Frugtmassen afvejes. For hver kg frugtmasse tilsættes 1 kg sukker (hvis der er få kerner da 1,5kg). Sukkeret tilsættes og marmeladen koges under omrøring, skummes og ophældes i atamonskyllede glas.
Jeg kender til fol som har reduceret sukkermængden da de synes sukkerindholdet ar forstort, men der sker det at marmeladen ikke bliver blank, at den forbliver bitter og ikke får den blide runde, næsten karameliserede smag, samt at det kan være svært at få den til at tykne ordentligt.