Opskriften til dette påskebrød indholder gær. Jeg valgte at udforde mig selv og “konverterede den” til surdej: Alle ingredienserne og mængder der har angivet i den originale opskrift skulle bruges.
Brødet er ikke af de mindst simple at bage, men det gik da.
OBS: Denne opskrift kræver en røremaskine!
Sød surdej røres aftenen før af:
- 40g vand
- 52g hvedemel
- 7 g surdej
- 11g sukker
Næste morgen koges tzangzhong af:
- 30g hvedemel
- 120g mælk
Det afkøles helt
Når den søde surdej er lige knap fordoblet røres dejen:
- Hele den søde surdej tilsættes:
- 77g vand
- 296g mel ( god, 12%, kvalitet)
- 39g florsukker
- 3 store æggeblommer
- 1 tsk fint revet citronskal
- 2 tsk flyden vanilje ekstrakt
Æltes sammen og autolyserer i 2 timer
- 7 g salt
Æltes i brødet til dejen slipper ælteskåle.
- 112 g kold smør
Skæres i 1x1cm tern og æltes langsomt i dejen – obs at dejen IKKE bliver for varm!
Dejen flyttes over i en skål med låg og hæver nu ved stuetemperatur til den er 150% volumen. Jeg foldede dejen 1 gang undervejs i hævningen.
20 min før dejen er færdighævet forbereder du rosinerne:
- 2,5dl gyldne eller grønne rosiner overhældes med:
- 60 ml mørk rom
- 60 ml amoretto
- 60 ml kogende vand
Rosinerne står i lagen i 20 min. Væsken hældes af, rosinerne afdryppes i en sigte – husk at gemme lagen. Rosinerne lamineres nu ind i dejen. Mangler du væske til bordet, så brug væsken som rosinerne lå i.
Dejen lægges sammen igen 1/3 + 1/3 + 1/3 så rosinerne er fordeles mellem alle lagene.
Til slut skæres dejen i 3 baner som snoes. Det er besværligt da det hele er ret fugtigt.
Nu formes brødet: de snoede dejene lægges i en spiral på et stykke bagepapir. Hvis det er muligt skal dejen i midten være lidt højere end det længere ude.
Dejen hæver 2-3 timer ved stuetemperatur og stilles på køl natten over.
Næste dag opvarmes ovnen til 180 grader.
Piske et æg med 1 spsk fløde og pensel brødet.
Bages 30-35 minutter. Bliver brødet meget mørkt i kuløren, så læg et stykke staniol over.
Afkøles 20 min og dekoreres med glasur lavet af florsukker, vaniljesukker og væskerne fra rosinerne.
Brødet køles helt af og spises.
Det smager himmelsk!!!!