Denne opskrift siges at stamme fra Christian d. X’s køkken. De er kraftigt krydret uden at være stærke. Dejen til disse brune kager rulles ud på bordet og stikkes ud. Det er et stort arbejde at lave hele portionen, men du kommer ikke til at fortryde da de smager himmelsk.
Ingredienser
- 750 g Hvedemel
- 125 g Smør
- 500 g Mørk sirup
- 250 g Brun farin
- 1 Citron, saft og skal af
- 8 g Nelikker
- 15 g Kanel
- 10 g Potaske
- 250 g Mandler + ekstra til pynt
- Pomerans
- Sukat
Hvordan…
Sirup, sukker og smør opvarmes sammen i en gryde til sukkeret er smeltet, dog til max 70gr, og afkøles derefter.
Potaske røres op i lidt vand og blandes deri. Mandlerne smuttes og hakkes
så fint at det ikke forhindrer dig i at rulle dejen ud til småkager. Kandiseret pomerans og sukat hakkes groft, drysses med noget af melet og puttes i en food processer hvor det køres længe nog til det bliver til en blød pasta uden klumper i.
Kryderier og mel sigtes sammen og røres derefter i dejen.
Dejen stilles køligt i 24timer.
Dejen rulles ud og brunkagerne stikkes ud. Jeg plejer at lave den runde, men alle former kan bruges. Kagerne pyntes med en halv smuttet mandel inden de bages.
Bages ved180 grader i 8-10 minutter afhængig af kagerne størrelse.