Når jeg bager med surdej, står der til en hver tid relativt store mængder surdej i køleskabet. Det er det som er tilovers efter fodring af surdejen, Dette sker dagligt og nogle gange 2 gange om dagen. Disse surdejsrester kan anvendes til mange forskellige typer af bagværk, for eksempel i denne restekage med chokolade eller til en chokoladekade (opskrift følger). Jeg har også bagt Lemon-Poppy Seed Muffins, Græskarkage og kiks af mine surdejrester. I kagerne anvendes en lille mængde natron, som -når det blandes med den sure surdej – bliver meget aktivt, så bagværket hæver virkelig godt.
Denne chokoladebrownie har en lækker lidt klæg konsistens og kan med fordel bages en dag før den skal serveres, hvorefter kagen stilles på køl natten over. Ønsker man en chokoladekage og ikke en brownie kan man med øge surdejsmængden helt op til 220g.
Ingredienserne
- 145 g 80% chokolade – jeg bruger Calebraut
- 125g smør
- 210g rørsukker
- Vaniljekorn fra en stor stang vanilje (2,5g)
- 3 små æg
- 160 moden surdej
- 1/2 tsk natron
- 1/4 tsk fint salt
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 170 grader
Chokolade og smør hældes i en glasskål og stilles mikrobølgeovnen. Skær chokoladen i små stykker og hæld det i en glasskål sammen med smørret. Opvarm chokolade og smør ved “100% mikro” til smørret er næsten smeltet og chokoladen smelter i det varme smør. Der skal røres et stykke tid for at smelt chokoladen helt, men kagen bliver mest lækker hvis chokoladen ikke har fået for meget varme. Går chokoladen ikke helt i opløsning give den 15 sek mere i mikroovnen.
Åben vaniljestangen og skrab frøene ud og skild dem fra hinanden i 1 tsk af sukkeret. Tilsæt rørsukker og vaniljekorn til chokolade-smørblandingen. Æggene røres dejen i et af gangen og tilsidst surdej og natron.
Dejen hældes i et smurt og meldrysset tærtefad. Kagen kan pyntes med valnødder, pekannødder eller chokolade chips (hvide eller mørke) inden kagen sættes i ovnen.
Bag kagen ved 175grader i 30-35 minutter. Ovnen må ikke åbnes de første 20 minutter eller falder kagen sammen.
Når kagen er afkølet kan den spises som den er eller den kan dekorers med creme eller glasur.