Bolognese Sauce

(fra The New Basic Cookbook, af Julee Rosso og Shiela Lukins, 1989. Oversat til dansk af Mette Neland)

Ingredienser 8 Portioner 24 Portioner
Rødvin 2,5 dl 7,5 dl
Porcini svampe (eller en anden tørret svamp;  Karl Johan en god da det er en rørsvamp) 30g 90g
Oliven olie 1 Spsk. 3 Spsk.
Hakket kød (okse, lamme eller svinekød, tilsæt gerne et par hakkede kyllingelever for smagens skyld) 500g 1,5kg
Smør 45g 135g
Hakket løg 2,5dl 7,5dl
Hakket blegselleri 1,5dl 4,5dl
Hakket gulerod 1,5dl 4,5dl
Hakket grønpeber 1,5dl 4,5dl
Prosciutto

(jeg bruger gerne en tørret skinke fra Lidl) -skæres i tynde strimler

250g 750g
Hvidløg 4 fed 12 fed
Hvedemel 1 Spsk. 3 Spsk.
God bouillon (brug den slags som passer til det kød du vælger) 1,5 dl 4,5 dl
Merian, tørret 1 Spsk. 3 Spsk.
Oregano, tørret 1 Spsk. 3 Spsk.
Basilikum, tørret 1 Spsk. 3 Spsk.
Muskatnød ¼ tsk. ¾ tsk.
Tomater – blancheres, skalden fjernet og hakkes groft 1,5kg 4,5kg
Tomature 3 Spsk. 9 Spsk.
Hvidløg, knust 2 Spsk. 6 Spsk.
Frisk, bredbladet persille hakket 1,5 dl 4,5 dl
Frisk hakket basilikum 1,5 dl 4,5 dl

 

Metode:  (Den 3-dobbelte-portion fylder min 7L suppegryde)

  1. De tørrede svampe skyldes inden brug, da de ofte indeholder en del jord. Bring rødvinen i kog og tilsæt de tørrede svampe; gryden sættes til side til brug senere.
  2. Olivenolie opvarmes i en pande, og det hakkede kød svitses godt af. Sørg for at røre i kødet så det falder helt fra hinanden. Det er først færdigt når det er brunt på overfladen. Dette er vigtigt, idet det giver saucen en god smag. Kødet sættes til side.
  3. Smelt smør i en gryde og sauter løg, gulerødder, blegselleri og grøn peber over lav varme i 10-15 min. Tilsæt den tørrede skinke og hvidløg og når dette er stegt, drysses melet ud i gryden. Kog i 2-3 minutter så mel og stegefedt er ordentligt stegt/kogt sammen.
  4. Hæld svampene igennem en si, HUSK at gemme vinen!!! Hak svampene groft og tilsæt dem til grøntsagerne i gryden.(Inspicer vinen for jord, og filtrer igennem et kaffefilter hvis dette er tilfældet).
  5. Tilsæt det stegte kød, bouillon, de tørrerede krydderurter (Merian, Oregano, Basilikum), Muskatnød, tomaterne og al saften derfra, vinen fra svampene samt salt og peber til smag.
  6. Der lægges låg på gryden og lad saucen simre i en time (gerne længere), rør et par gange i gryden da den ellers brænder på.
  7. Tilsæt tomatpure, kog i uden låg i 15min
  8. Tilsæt persille, basilikum og knust hvidløg og lad saucen simre i 15min.
  9. Server med spaghetti.

Denne sauce kan anvendes til andre retter, f.ex. er den rigtigt god til lasagne og andre former for bagt pasta.

Bolognese saucen kan med fordel fryses til senere brug.